Sadržaj

29. 5. 2018.

Edukacija odgojno - obrazovnih djelatnika u sklopu projekta "In Medias ReStart" – Mali Lošinj, 16. i 17. svibnja, 2018.

Edukacija odgojno - obrazovnih djelatnika u sklopu projekta

U sklopu projekta „In Medias ReStart - integrativan pristup poučavanju medijske, digitalne, čitalačke, prirodoslovne, višejezične i multikulturalne pismenosti“, sufinanciranog sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda, održana je i treća edukacija odgojno – obrazovnih djelatnika koji sudjeluju u projektu i to na temu „Čitalačka pismenost i pismenost na stranom jeziku“.

Edukacija je održana u Malom Lošinju u hotelu „Aurora“, 16. i 17. ožujka, a predavanjima i radionicama prisustvovalo je dvadesetak odgojno – obrazovnih radnika iz tri odgojno – obrazovne ustanove koje sudjeluju u projektu: OŠ Matije Gupca iz Zagreba kao korisnika (nositelja) projekta te škola - partnera na projektu: OŠ Maria Martinolića iz Malog Lošinja i SŠ Marka Marulića, Slatina.

Budući da je cilj projekta izrada kurikula izvannastavnih aktivnosti koje integriraju poučavanje iz područja više vrsta pismenosti, na ovoj edukaciji imali smo prilike slušati i razraditi teme iz područja višejezičnosti i čitalačke pismenosti.

Predavači i teme su bili:

Dr. sc. Rea Lujić:

  • Poučavanje višejezične komunikacijske kompetencije; Poučavanje međukulturne komunikacijske kompetencije,

izv. prof. dr. sc. Tamara Gazdić Alerić:

  • Razumijevanje teksta; Razvijanje čitalačkih sposobnosti,

izv. prof. dr. sc. Marko Alerić:

  • Jezične djelatnosti u osnovnoškolskome i srednjoškolskome obrazovanju;
  • Čitanje u nastavnim planovima i programima za osnovnu i srednju školu/predmetnom kurikulu Hrvatski jezik;
  • Primjena nastavnih načela u poučavanju čitanja s razumijevanjem;
  • Čitanje i pravogovor.

Usvojene informacije, znanja i vještine koje su nam edukatori približili na izuzetno zanimljiv i profesionalan način bit će primjenjene u daljnoj razradi projektnih ciljeva.

Između predavanja, posjetili smo i poznati Muzej Apoksiomena, posvećen brončanom kipu mladog atlete Apoksiomena pronađenom u podmorju otočića Velih Orjula pokraj Lošinja, starom više od 2000 godina.

Prečice