Sadržaj

7. 2. 2019.

„Svi Gupčevi jezici“ – videokonferencija za sedam škola imenjakinja Matije Gupca

„Svi Gupčevi jezici“ – videokonferencija za sedam škola imenjakinja Matije Gupca

Povodom godišnjice Seljačke bune i pogibije njenog vođe Matije Gupca, u projektu „Svi Gupčevi jezici“ okupilo se dana 6. veljače 2019.  čak 7 osnovnih škola koje nose njegovo ime.

Do ove zanimljive suradnje došlo je na inicijativu OŠ Matije Gupca iz Zagreba u kojoj se provodi projekt In Medias ReStart, sufinanciran iz Europskoga socijalnoga fonda Europske unije.

Učitelji iz OŠ Matije Gupca u sklopu projekta su sa suradnicima iz 6 drugih osnovnih škola istog imena osmislili ovaj projekt kao primjer međuškolske suradnje koja pretpostavlja poznavanje i razvijanje vještina koje uključuju  medijsku, digitalnu, čitalačku, multikulturalnu, prirodoslovnu i višejezičnu pismenost.

Tako je svaka škola – sudionica imala zadatak tijekom videokonferencije predstaviti jezične osobitosti svoje škole, kao i svoju školu i njezine najznačajnije posebnosti.

Učitelji su sa svojim učenicima priredili video materijale, prezentacije i kratke dramske uratke koje su putem internetske veze, uz pomoć Carnetovog alata Adobe Connect predstavili ostalim školama imenjakinjama.

U projektu su sudjelovale OŠ Matije Gupca iz Čeminca, Gornje Stubice, Jarmine, Magadenovca, Piškorevaca, Tavankuta (Vojvodina) i Zagreba.

Videokonferenciju su vodili domaćini Ana Karla i Bruno, učenici 5. razreda OŠ Matije Gupca iz Zagreba.

Osnovna škola Matije Gupca iz Čeminca nosi ovaj naziv od 2017. godine, a učenici su predstavili rad škole prezentacijom njene povijesti, aktivnosti i projekta „Govor moga kraja“, kojom njeguju zavičajne govore, ali i običaje i čuvaju ih od izumiranja. Tako smo saznali da se u Baranji uz štokavski govori i kajkavskim narječjem i ikavicom.

Učenici OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice prezentirali su nam legendu o Matiji Gupcu na gornjostubičkom mjesnom govoru, ali i predstavili njihovu slavnu Gupčevu lipu, drvo koje ima važnu kulturnu i povijesnu vrijednost i nominirano je u izboru za Europsko drvo godine 2019.

Škola Matija Gubec iz Jarmine snimila je dramatizaciju na svome „starinskom jeziku“, pod nazivom „Priče iz bakine mladosti“.

Podravskim dijalektom govori se u selu Marijanci, a kratkim filmom su nam ga predstavili učenici OŠ Matija Gubec iz Magadenovca.

Perkovački govor nam je prezentirala OŠ Matija Gubec iz Piškorevaca, a zanimljiv je podatak i da je taj govor uvršten među nematerijalnu baštinu Republike Hrvatske. Također, učenici te osnovne škole obratili su nam se i na rusinskom jeziku, kao jeziku nacionalne manjine toga kraja.

U vojvođanskom Tavankutu, učenici OŠ Matija Gubec govore bunjevačkom ikavicom, a uz svoj govor pokazali su nam i da njeguju tradicionalne aktivnosti oblikovanja i izrade predmeta od slame.

OŠ Matije Gupca iz Zagreba ponosno je pokazala svoju multikulturalnost: njen međunarodni program pohađaju učenici iz brojnih zemalja, te su nam u kratkom videu  prezentirali ljepotu raznolikosti svojih nošnji i predstavili nam se na dvadesetak materinskih jezika.

Svi sudionici se slažu da je ovaj oblik susreta različitih škola istog imena bio zanimljivo i uzbudljivo iskustvo koje bismo voljeli ponoviti.

 

Irena Šafarik Župić

Prečice