Sadržaj

21. 11. 2019.

Završna konferencija projekta In Medias ReStart

Završna konferencija projekta In Medias ReStart

Predstavljanjem javnosti rezultata projekta In Medias Restart – integrativan pristup poučavanju medijske, digitalne, čitalačke, prirodoslovne, višejezične i multikulturalne pismenosti, 21. studenog 2019. u OŠ Matije Gupca u Zagrebu uspješno je priveden kraju dvogodišnji projekt vrijedan 1.442.364,79 kn, u cijelosti financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je osmišljen u sklopu poziva „Unaprjeđenje pismenosti - temelj cjeloživotnog učenja".

Projekt se paralelno provodio u  tri škole. Nositelj projekta je Osnovna škola Matije Gupca iz Zagreba, kojoj su se u provedbi kao partneri pridružile Osnovna škola Maria Martinolića iz Malog Lošinja i Srednja škola Marka Marulića Slatina. 

Jedan od temeljnih ciljeva projekta je bio stručno usavršavanje učitelja i nastavnika uključenih u projekt, koje je provedeno kroz niz predavanja stručnjaka specijalista za različita tematska područja pismenosti, organizacijom webinara (edukacija internetom), te studijskim posjetom međunarodnoj školi u Stockholmu.  Integrativnim pristupom proučavanju pismenosti bavio se 21 nastavnik, a u radionicama i izvannastavnim aktivnostima projekta direktno je sudjelovalo 136 učenika, dok su o aktivnostima projekta kroz razne oblike suradnje i obavještavanja informirani i roditelji učenika i šira obrazovna zajednica.

Također, škole koje su sudjelovale u njemu djelomično su obnovile svoja nastavna pomagala. Za potrebe projekta za škole – sudionice nabavljena je suvremena tehnička oprema – video projektori, tableti, pametne ploče, fotoaparati, audio oprema, printeri itd.

Na konferenciji za novinare voditeljica projekta Irena Šafarik Župić i koordinatorice iz škola – partnera, Kata Vidaković iz SŠ Marka Marulića Slatina i Ljiljana Živković iz OŠ Maria Martinolića iz Malog Lošinja predstavile su ciljeve, tijek i rezultate projekta.

Ravnateljica  OŠ Matije Gupca, škole – nositeljice projekta, mr. Ljiljana Klinger, naglasila je da je  značajno postignuće projekta razvoj 5 izvannastavnih kurikula za učenike od trećeg razreda osnovne do drugog razreda srednje škole.

Kurikulima osmišljenima tijekom provedbe projekta, kroz integrativni pristup poučavanju razvijaju se učeničke kompetencije i vještine na područjima medijske, digitalne, čitalačke, prirodoslovne, višejezične i multikulturalne pismenosti.

„Uz to, Projekt je iznjedrio i šest priručnika za izvannastavne aktivnosti s temama ciljanih pismenosti,” pojašnjava ravnateljica Ljiljana Klinger.

Kurikuli i priručnici projekta In Medias Restart dostupni su na mrežnim stranicama projekta In Medias Restart  ( https://restart.os-mgubec.eu/).

Prečice